wifit2

2020

Turisti v svojem mestu

VEČER V NEDELJO 23.08.2020

web pred hostlomSkupina Mariborčanov se je za štiri dni spremenila v vavčer turiste v Mariboru. "Tak' je lepo, da bi tu kar živeli," so rekli po turističnem ogledu Maribora m skoraj štiridnevnem bivanju v hostlu Pekarna.

Predprejšnji četrtek so se malo po dvanajsti uri na Trgu svobode začeli zbirati ljudje, oblečeni v havajsko pisane srajce, bermuda hlače, s slamniki na glavi, s potovalkami, eden od njih je imel še posebno vintage varianto popotne torbe, vsaj trideset let ni bila na nobenem izletu, je o njej rekel. Sedli so na vrt gostilne in čakali na t uristični vlakec Jurček, da jih
odpelje na njihovo destinacijo, tja, kamor so vložili vavčer. Ne tore j v pi ra nski hotel ali v toplice, ampak v hostel v Mariboru. ‘Mariborčani, ki radi obiskujemo Pekarno, smo se dogovorili, da bomo vavčerje izkoristili kar na domačem terenu,’ je povedal Mladen Buletinac-Bula.

Pekarnarji, dvanajst jih je bilo, so izbrali hostel Pekarna in s tem izrazili solidarnost z njim in z njegovim osebjem v težkih ¿asih, ko ima 80 odstotkov manj gostov kot lani Bojan Jerkovič Čiko in Bojan Šalamun - Šalca sta prišla na to idejo, ki je najprej naletela na široko navdušenje, potem jih je nekaj odpadlo, ker se je o tem, kam vložiš dopustniški denar, treba doma soglasiti. Nazadnje sta tako ostali moška ekipa in ena ženska. Pred vhodom v hostel Pekama so jih pričakali havajska glasba, vsak je dobil pisan venec okrog vratu, pijača in prigrizki. "Veseli smo, da so se odločili za nas," je povedala vodja hostla Marja Guček. "ker se trudimo biti hostel s posluhom in vsebino". In vsebina je bila pestra, skupaj s pekarniškim klubom Gustaf so si pripravilii piknike, glasbene nastope in oglede filmov. V Mariboru je do sredine meseca vavčerje vložilo 2300 ljudi, oni so, poleg družine Jerneje Ferlež, za zdaj edini, o katerih se ve. da so iz Maribora : 'Vložite vavčerje v Mariboru" priporočajo. "kot turisti boste  zagotovo izvedeli veliko zan imivega o njem in se imeli lepše v svojem mestu".


web Z-Jurckom-po-mestuS turističnega vlakca, šofer je povedal, da je letos za polovico manj voženj ljudi, ki jih popelje na ogled mesta, so mahali mimoidočim kot osnovnošolci in fotografirali kot japonski turisti, večina je poslikala tisto, kar sije v Mariboru vredno ogledati, nekateri tisto, kar je treba spregledati. ’Ogled mesta z Jurčka je bilo enkratno doživetje. Kot bi si ga ogledal z drugimi očmi. Seveda smo kot pravi turisti z mahanjem pozdravljali mimoidoče in ti so nam pomahali nazaj,’je povedal Mladen Buletinac - Bula, eden od dvanajstih mariborskih turistov v Mariboru. Na vprašanje, kakšno mesto je videl, je odgovoril, da je Maribor tudi z vlakca najlepše mesto.
Sprejem pred hostlom Pekarna s havajsko glasbo, venčki okoli vratu ter s prigrizkom in pijačo je bil lepo presenečenje za goste. 'Ta hostel smo izbrali zato, ker smo prav mi pred 26 leti preskočili ograjo vojašnice in se naselili v paviljonu, iz katerega je nastal. Na tiste čase imamo vsi ogromno spom i nov,’ o odločitvi, da bodo gostje prav tam, pove Buletinac.

Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

VEČER V NEDELJO 23.08.2020 Link