wifit2

PROGRAM

Empatija za čuteče

03.08.2020
Pričetek ob 18:00
empatijaOkrogla miza in filmski večer posvečen starosti v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 6. 7. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na šesti večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen starostnikom in obolelim v aktualnih razmerah. Med goste dogodka so vabljeni avtorji in akterji filmov ter strokovnjaki in dejavni posamezniki na področjih etike, psihologije, gerontologije, humanitarne dejavnosti in paliativne oskrbe. Diskusijo bo moderirala Aleksandra Goropevšek.
Program:

ob 18.00: projekcija kratkega dokumentarnega filma Dokudoc IZBRANI 2019: Alzheimer Cafe (2019, AGRFT, režija Martin Draksler, 18 min)

Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja. Film je bil v lanskem letu nagrajen z nagrado izbrani na festivalu Dokudoc, na Festivalu slovenskega filma pa je Martin Draksler prejel nagrado vesna za najboljši študijski film in tudi posebno omembno izobraževalnega programa Ostrenje pogleda.

ob 18.20: projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2014: Za pogledom (2014, RTV Slovenija, režija Alma Lapajne, 50 min)

Kot je v časopisu Delo zapisala Agata Tomažič, je dokumentarni film Alme Lapajne Za pogledom film o starosti, kakršna je – in to je za dokumentarni film, ki naj podaja kar najbolj nepopačeno resničnost, najbrž največji poklon. Z besedo resničnost je seveda mišljen njen približek, skupek subjektivno sestavljenih filmskih utrinkov iz življenja subjektivno izbranih štirih potretirank, ki so glavne nastopajoče. Ni naključje, da sleherno izmed njih v pripoved uvede prizor izpred ogledala, pa najsi gre za razčesavanje las, nanašanje rdečila za ustnice ali kapljice parfuma na vrat. Kljub razmeroma visoki starosti so še vedno dame, ki se ličijo in lepotičijo in ne povedo, koliko so pravzaprav stare – številko razgali ena sama, ki na koncu praznuje rojstni dan in kamera na torti ošvrkne številko 92. Ena od neolepšanih resnic o starosti, prikazana v filmu, je, da se ljudje na določeni točki svojega življenja nekako preobrnejo in se raje kot z vsakodnevnimi dogodki, ki niso več tako vznemirljivi, začno zazirati v preteklost. Vsaka od petih dam tako pove svojo življenjsko zgodbo, s časovno oddaljenostjo se robovi zaoblijo, razočaranja so manj grenka, obžalovanja pa ni bilo začutiti v pripovedovanju nobene od protagonistk.

ob 19.30: diskusija z vabljenimi gosti

ob 21.00: projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2014: Projekt: rak (2013, Vertigo, režija Damjan Kozole, 91 min)

Kamera leto dni spremlja Ulaya, radikalnega konceptualnega umetnika iz Amsterdama. Ulay je bil pionir body arta, performansa, polaroid arta, bil je transvestit, pol moški – pol ženska, socialni aktivist..., najbolj pa je znan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse. Ulay se je leta 2009 preselil v Ljubljano. Ko so bili pogovori o filmu že v teku, je izvedel, da ima raka. To je spremenilo vse plane. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu, kamera pa je je spremljala na tem poslovitvenem obredu: v Berlin na premiero Marininega filma, potem v New York in na koncu v svoje mesto, Amsterdam. Ulay to bolezen tretira kot svoj največji in najpomembnejši projekt v življenju, zato tudi naslov filma Projekt: rak.

Po projekciji sledi druženje na vrtu ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-jev Franzkopf in Lo(a)st Elf.

Dr. Vojko Kavčič je eden izmed vodilnih slovenskih kognitivnih nevroznanstvenikov. Po diplomi iz psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je doktoriral iz eksperimentalne psihologije na univerzi v Severnem Teksasu, ZDA. Od leta 2011 je zaposlen kot docent raziskovalec na Inštitutu za Gerontologijo na Wayne State University v Detroitu, Michigan, ZDA. Poleg zgodnje diagnostike Alzheimerjeve bolezni raziskuje zaznavno in spoznavno staranje pri zdravih starostnikih. V zadnjih letih je začel intenzivno raziskovati učinkovitost kognitivnega treninga (umovadba) kot eno izmed intervencij za upočasnitev kognitivnega staranja in kot preventivni pristop za zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Dr. Kavčič redno obiskuje Slovenijo kjer vodi Mednarodni inštitut za aplikativno gerontologijo in sodeluje s slovenskimi kolegi, med drugimi tudi s kolegi na Univerzi v Mariboru.

dr. Ninna Kozorog je zdravnica s specializacijo iz nevrologije, nevrofiziologinja, kolumnistka in humanitarna delavka. Deluje kot certificirana zdravnica Street doctors in aktivna članica zdravstvenega odbora Feantse (evropske komisije za obvladovanje brezdomstva). Kot študentka medicine je pomagala ustanoviti društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček. Na pobudo društva se po Sloveniji odvija ena redkih neposrednih oblik pomoči starostnikom v času ukrepov za zajezitev pandemije - ČvekiFON. Leta 2020 je prejela nagrado Bob leta za leto 2019, za izjavo »Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva.«

Mišel Ristov aka Amo Socialec je socialni delavec, ki deluje tudi kot reper. Sodeluje pri delu društva Humanitarček in je v okviru projekta Vida, posvečenem v spomin na gospo Vido in v opomin nam vsem, da se s podobno stisko srečujejo še mnogi starostniki, morda tudi kak naš starejši sosed, a tega sploh ne vidimo, skupaj s Tinkaro Kovač postal tudi soavtor glasbenega albuma #projektVida.

dr. Friderik Klampfer predava etiko, politično in socialno filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Je tudi avtor številnih člankov in knjig s področja teoretične in praktične etike ter politične filozofije, med drugimi Etiškega pojmovnika za mlade (2003) in Cena življenja (2010), ter soavtor (z Janezom Bregantom in Smiljano Gartner) Telovadnice za možgane: Uvod v kritično mišljenje (2008).

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja - vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf:
0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otroke
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Identitete za razgledane
8. Literatura za kritične
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Glasba za razmišljujoče
Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Na dogodku bo lahko prisotnih do 50 obiskovalcev.
Na prizorišču bomo vse evidentirali. Prosimo vas, da upoštevate varnostno razdaljo in imate s seboj zaščitne maske!
Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
https://www.cvekifon.com/
http://www.humanitarcek.org/
https://ostrenjepogleda.wordpress.com/tag/martin-draksler/
http://www.vertigo.si/filmi/projekt-rak/
https://www.rtvslo.si/brez-oglasov/za-pogledom/355158

 ----------------------

Delovanje Društva AGD Gustaf podpira: Mestna občina Maribor

FB DOGODEK

POZOR! Ta spletna stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

Sprejmi piškotke